3196. 19 april 2021

Intervju: Fotbollscampen

Här kan du läsa en intervju med vår samarbetspartner Fotbollscampen. 

 

Vilka är ni?

Först och främst vill vi veta vilka ni är och var kommer ni ifrån? Vad har ni själva för bakgrund till fotbollen? Egen spelarkarriär/ledarskapsutbildningar?

- Vi som står bakom initiativet Fotbollscampen är, Henrik Albertsson och Tim Hansson. Jag, Henrik är 23 år och Tim 31år gammal. Båda är bosatta i mellanskånska Eslöv.

Vad har ni själva för bakgrund till fotbollen? Egen spelarkarriär/ledarskapsutbildningar?

Min spelarkarriär tog mig inte speciellt långt, jag spelade på sin höjd i division 5. Tränarkarriären startade för 8,5 år sen i Trollenäs IF och efter 1 år med P07/08 var jag verksam i P04 fram till hösten 2018 när jag styrde skutan mot Lunds Kommun och närmare bestämt Södra Sandby IF där jag under en säsong tränare deras P02. Efter ett fint och lärorikt år i Södra Sandby blev det Malmö FF P09 i två säsonger innan jag tog klivet upp i damfotbollen och numera är jag huvudtränare för Askeröds IF Damer.

Tim har en spelarbakgrund som har gått något högre än min. Han har varit uppe i division 4 och lirat men numera håller han till i krokarna kring division 6. Tims tränarkarriär startade som ungdomstränare i Hörby FF under ett par år. Därefter tog han ett uppehåll från coachandet innan han tog upp den igen hos Kungshults IK där han under första säsongen tog laget till division 6. Därefter blev det ett assisterande uppdrag i Stehags AIF och sedan huvudtränare för Röstånga IS. Numera är Tim tränare längre pga att lägga tid och energi på familj och arbete.

 

Var finns ni?

Var är ni verksamma någonstans?
- Fotbollscampen är i dagsläget bara verksam i Skåne. Majoriteten av våra camper ligger i närheten av Mellanskåne. Vi har camper i bland annat, Flyinge, Teckomatorp, Asmundtorp, Askeröd och Helsingborg. Sedan har vi speciella lagcamper i både Åkarp, Teckomatorp och Furulund.

Varför just där?
- Varför det har blivit just där är för att föreningar i de trakterna har sökt sig till oss och nappat på de vi gör. Några av våra föreningar vi har camper med under detta året är föreningar som anlitade oss 2020 också som har gillat vårt koncept och velat införa det som en tradition i föreningen.

Finns det potential att utöka till fler områden?
- Vi har absolut en ambition på att utöka det och ge fler barn möjligheter till att delta i våra camper, både i och utanför Skåne. Men vi vill absolut kunna utöka det och kunna aktivera fler barn för varje år som går.

 

Om Fotbollscampen

Hur kom ni på idén till fotbollscampen?
- Idén till Fotbollscampen var mest att vi kände att det fanns ett behov av camper här nere. Att som förening själv ta initiativ till en camp är självklart superkul, men också väldigt krävande. Då ville vi vara delaktiga och förenkla arbetet för föreningarna. Samtidigt har vi alltid fått väldigt mycket av föreningslivet och det vill vi ge tillbaka i form av det arvode som utgår till föreningen. Sen såklart även ge möjligheter för att träna extra och hjälpa spelare att utvecklas och ta kliv.

Vad innebär fotbollscampen? Hur fungerar det? Hur länge varar det?
- Fotbollscampen innefattar en hel del olika träningsformer. Men om vi ser till vårt campverktyg som vi aktiverar absolut flest barn med så fungerar det väldigt enkelt. Föreningarna ser till så vi har planer, mat och mellanmål. Sedan löser vi anmälningar, giveaways, träningsupplägg, ledare med mera. Det varierar mellan 1 till 2 dagar, allt utifrån klubbens önskemål.

Vilka får vara med? Privat/klubb?
- På camper får givetvis alla som tillhör en förening vara med och som har rätt ålder för specifik camp. Sedan arrangerar vi individuella träningar och dylikt och där är det helt fritt för alla.


Behöver spelarna uppfylla några speciella krav för att få vara med?
- Inga krav alls mer än att de har rätt ålder.

Vilken är er största målgrupp?
- Vår största målgrupp är de barnen som är runt 10-12 år. I just den ålderskategorin har vi nästan haft totalt 100 barn redan i år.

Ska de aktiva ha eget material eller tillgodoser ni dem med det?
Vi tillgodoser alla gruppträningar och individuella pass med material, under camper har vi med oss en hel del material men oftast får vi låna lite enstaka bollar.

 

Varför Fotbollscampen?

Varför gör ni detta? Vad vill ni uppnå?
- Vi gör detta för underlätta för föreningarna när de ska arrangera sina camper. Vi fixar ett färdigt koncept med ambitiösa och duktiga ledare där vi alla drar åt samma mål, att på ett roligt sätt utveckla alla våra deltagare. Samtidigt ser vi såklart vikten av att föreningarna tjänar pengar på detta, under ett pandemiår haglar det inte in pengar direkt och här vill vi hjälpa till.

Varför ska spelare/föreningar välja er verksamhet?
- Först och främst för att de känner ett sug över att ge sina medlemmar en möjlighet att träna med nya tränare. Men även för att man som förening ska slippa huvudbryet med vilka tränare man ska ha med, hur man ska lägga upp passen, vem som ska ta hand om anmälningar med mera. Vi löser det på ett smidigt sätt.

Vad är den största skillnaden i att träna med er jämfört med en fotbollsförening?
- Den största skillnaden är att man får ut mer av träningen skulle jag säga. Nu har ju även fotbollsföreningar blivit mer eller mindre tvingade till att jobba i mindre grupper vilket vi på Fotbollscampen alltid gör för att varje individ ska få ut så mycket som möjligt. Vi försöker gå ner på detaljnivå för att göra spelarna ännu bättre och för att de ska känna att fotbollscampen har gett de någonting. Samtidigt kan du ju under våra camper få möjlighet att spela med nya kompisar, med duktiga pojkar och flickor från andra föreningar som kan utmana en och göra en bättre.

Hur fungerar individuell träning kontra gruppträning?
- En individuell träning och en gruppträning funkar på liknande sett. Största skillnaden rent teoretiskt är att ett individuellt pass är kortare och en gruppträning är längre. Men på ett individuellt pass får du ut otroligt mycket genom att man är helt ensam med en tränare. För några helger sen hade jag möjlighet att träna en duktig kille i avslut. Vi hann skjuta 138 skott på 45 minuter, det är något man inte hinner med allt för ofta i sin ordinarie träning och inte heller på en gruppträning.

 

Situationen idag

Hur ser ni på trenden i hur barn och ungdomar aktiverar och rör på sig i dagens samhälle?
- Trenden idag ser inte så bra ut, med tanke på att FHM stoppat väldigt mycket av de roligaste inom idrottsvärlden, matcher och tävlingar vilket har gjort att många slutat. Sen tror jag även att förr var det vanligare att man gick ut och spela fotboll spontant, man kickade boll och dylikt medans idag har iPads, telefoner och tv-spel tagit över lite där.

Varför är det viktigt att just er verksamhet finns?
- Vår viktigaste uppgift är att se till så att spelarna tycker fotboll är kul. Ibland kan en camp vara vändningen för en spelare som är på väg bort från idrottsvärlden, vilket vi haft många exempel på under fjolåret. Vi vill ju behålla så många som möjligt, så länge som möjligt.

Vad kan ni göra för skillnad för ungdomar och klubbar?
- Vi kan på ett annat sätt tillgodose ungdomarnas behov av fotboll och jobba med specifika egenskaper. För vissa är fotboll en tillflyktsort och när laget bara har två träningar i veckan så kan man boka in ett tredje och fjärde med oss. För klubbar ser jag vikten av en sammanhållning i föreningen. I en camp med oss kan vi blanda spelare i olika åldrar och gå lite över de ”gränser” som normalt sett finns i en förening. Samtidigt kan man som förening känna att man gör någonting roligt för alla sina medlemmar.

Vad krävs för att ni ska kunna fortsätta med det ni gör?
- Så länge vi har glöden och motivationen till detta så kommer vi köra på. Givetvis underlättar vårt arbete när föreningarna är intresserade av att boka camper med oss och spelare fortsätter boka oss till sina individuella träningar. Det är alltid en motivationshöjare när man får in en ny camp eller en ny spelare att jobba individuellt med.

Hur påverkar den rådande situationen i samhället er och verksamheten?
- Det är klart att den påverkar oss en del, jag jobbar inom handels och det är klart att pandemin ställt till det en hel del där. Tim jobbar som grafisk designer och har fått göra ett kontor hemma. Verksamheten påverkas givetvis också en hel del med tanke på restriktioner och dylikt. Men vi startade upp vår verksamhet mitt i pandemin så vi har bara jobbat utifrån lösningar vilket vi känt att vi har hittat nu.

 

Framtiden


Vad är er framtidsvision?
- Framtidsvisionen är ju att försöka öka antalet aktiva deltagare varje år och kunna fortsätta erbjuda fler camper år efter år.

Hur ser er verksamhet ut om 5 år?
- Förhoppningsvis har vi etablerat oss bra runt om i Skåne då och kan arrangera fler camper, fler individuella träningar och aktivera ännu fler spelare.

 

Tips


Vad krävs enligt er för att lyckas som fotbollsspelare?
- En stor dos inställning och vilja att hela tiden bli bättre. Att hela tiden försöka träna mer än kompisen bredvid och aldrig sikta på bli näst bäst. Sen är det klart att det krävs otroligt många egenskaper som fotbollsspelare men är man villig att lära sig nya saker och aldrig vara nöjd så har man kommit en bra bit på vägen.

Nämn en favoritövning och beskriv vad som gör den bra?
- Jag gillar mottagningstratten, passaren ska inte bara slå iväg en passning utan även ha precision i den. Spelaren i mitten får tänka mycket på positionering, mottagning och passning tillbaka. Du får med många delar i denna övningen och dessutom är den väldigt rolig! Vi driver siten fotbollsövningar.se där man kan se denna övningen och få inspiration till många andra.

Hur anmäler man sig till campen?
- Man går in på www.fotbollscampen.se och väljer vilken av våra camper man vill vara med på. Är man en förening som saknar en camp och känner att det är dags att starta så tveka inte på höra av er till oss.

 

"Vår viktigaste uppgift är att se till så att spelarna tycker fotboll är kul"

Henrik Albertsson - Fotbollscampen

Produkter som Fotbollscampen använder i sina övningar